Интересът на родните ученици към висше образование във Великобритания е намалял

...
Интересът на родните ученици към висше образование във Великобритания е намалял
Коментари Харесай

Брекзит увеличи с 35% студентите ни в Нидерландия

Интересът на родните възпитаници към висше образование във Англия е намалял с 50% поради Брекзит. Големият печеливш от смяната обаче е Нидерландия - тя записва 35% растеж на родните претенденти, които са стартирали тази години образованието си там. Това демонстрират данни на консултантска къща " Интеграл ", организатор на форума " Световно обучение ".

Ръстът на ранните поръчки за следване там за идната академична 2022/23 година пък е над 80%, регистрират от компания " Интеграл "  на база на данните от към този момент извършения виртуален формат на ревюто през септември. Специалностите в Нидерландия, към които нашите зрелостници са се насочили следващата година, са компютърни науки, бизнес и мениджмънт, гейм дизайн, анимация, логика на психиката. Страната е желана просветителна дестинация поради ниските такси на обучение, както и поради доста стратегии на британски език. Тази година там има известни промени - от ден на ден стават стратегиите, които изискват предварителна селекция. 

" Тенденцията е претендентите да комбинират повече от 2 страни - Англия със Съединени американски щати, Англия със скандинавските страни и други ", разясняват още от " Интеграл ". 25% от искащите да учат в чужбина висше обучение към този момент са избрали съответна страна, 43% са се насочили към Нидерландия, а останалите се двоумят. След Нидерландия, максимален е ползата към образование в Германия, Англия, Австрия, Съединени американски щати, Италия, Дания, Испания, Франция и Белгия.

Другата изгряваща дестинация е Белгия. Интересът към образование там е близо 5 пъти по-висок по отношение на миналата година, въпреки и от ниска база. Белгия притегля интереса с наличните си такси (962 евро за бакалавър и за множеството магистърски програми), опцията да се избира научен или на практика профил, както и предлаганите стратегии на британски език като медии и връзки, компютърни науки, бизнес и стопанска система, туризъм.

След Брекзит се следи и забавна наклонност на усилване на интереса към университетите в Съединени американски щати , оповестяват консултантите, допълвайки, че тази година на ревюто " Световно обучение " ще бъдат показани и 4 университета от Съединени американски щати. Цената на следването там се е изравнила с тази в Обединеното кралство, а в някои случаи даже е по-ниска. В същото време качеството на висшето обучение в Съединени американски щати продължава да държи оптимално високо равнище, споделят те. " Българите се интересуват даже от образование в Харвард, за което може би има значение и настоящата социална обстановка в страната ", разяснява Николай Христанов, съветник за висше обучение в " Интеграл ". По думите му в момента в Харвард учат 25 българи. " Първото, което споделяме наложително на нашите клиенти с интерес към образование в Харвард е, че това е една доста взискателна задача! За 2021 година там са кандидатствали над 50 000 души, а признатите са малко над 2000 ", споделя той. Кандидатстването и приемът се реализират по документи, като Харвард е част от университетите, за които отпадна условието претендентите да дават документ за сполучливо положен SAT в резултат на пандемията.

Дания т.г. е затворила част от програмите си на английски език в университетите с практическа устременост, като там по-големи са опциите за банкет в университетските вузове, със специалности като стопанска система, бизнес и инженерство, които изискват избран хорариум изкарани часове по математика и физика в междинното обучение. Алтернатива на Дания са Швеция, Нидерландия и Белгия, които също оферират сходни специалности, както и сходни такси на образование. Сред новите любимци на българските претенденти т.г. е и Ирландия - както поради многото стратегии, по този начин и поради таксите от 3 000 евро на година.

Около 50 на 100 от записаните участници в онлайн ревюто, проведено от " Интеграл "  в средата на септември, показват интерес единствено към една компетентност. Предпочитанията като посоки обаче демонстрират едни и същи трендове, без значение дали интересуващите се са в 10, 11 или 12 клас. Най-висок е ползата към компетентност бизнес, стопанска система и финанси, следвана от компютърни науки и осведомителни технологии на второ място и изкуство и дизайн на трето място. В топ 10 са още медии и връзки, филантропични науки, политика и интернационалните връзки, инженерни и естествени науки, математика, право, туризъм. Съществува интерес и към специалности като медицина, език и литература. Повяват се и нови желания, които са отсъствали до момента като Физиотерапия, музика и вокално пеене, обработка и технология на храните.

Форумът " Световно обучение " ще се организира присъствено този уикенд в София, както и в Пловдив - на 11 октомври, Варна - 13 октомври и Бургас - 12 октомври.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР